Nuth (Limburg)


Klik voor de Mariakapel in Arensgenhout gemeente Nuth  Ravensboschstraat


 

De Mariakapel in Grijzegrubben, Nuth

 De kapel is gebouwd vlak na het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945. In september 1944 bij de bevrijding door de Amerikanen is bij de intocht in Grijzegrubben op deze kruising een boom waaronder een kruis stond per ongeluk omver gereden door een pantserwagen.

Vanwege het kruis en het behoud van Grijzegrubben tijdens de oorlog is een jaar later door de buurtbewoners op deze plek een kapel gebouwd.

Bij het vijftig- en zestigjarig bestaan van de kapel is hier een feestelijke Eucharistieviering gehouden (zie: www.bavonuth.nl/index_openluchtmis_grijzegrubben.html) waarna een reŁnie was georganiseerd voor bewoners en oud-bewoners van Grijzegrubben.
De wanden en het spitsboogvormig tongewelf aan de binnenzijde van de kapel zijn lichtblauw gekleurd. Tegen de achterwand staat een massief bakstenen altaar. In de voorzijde hiervan is een steen van mergel met in reliŽf een kelk afgebeeld. Op het altaar is een sokkel met een duif in het reliŽf. Het Mariabeeld op de sokkel is niet het oorspronkelijk beeld omdat dat gestolen is.

Bron:M.de Visser Secretariaat H. Bavoparochie   Foto's:Joop Timmermans.