Zieuwent 2 Mariakapellen

NR 1

Mariakapel aan het Rolaspad
 

Deze kapel werd in 1946 onthuld. De ontwerper was J. Alma en de bouwers waren vader en zoon Hummelink-Stieneman. Deze kapel is van baksteen en heeft een zadeldak met dakpannen. Het staat binnen een gemetselde omheining. Aan de voorzijde bevindt zich een spitsboog met aan beide kanten bloembakken. In de nis van de kapel hangt op de achterwand-onder een spitsboog met kruis-een icoon met afbeelding van Maria met Christuskind op haar schoot. Op een steen onder de icoon staat de tekst: Deze Mariakapel werd gebouwd door de onderduikers 1940-1945 als dank en waardering voor de inwoners van Zieuwent en omgeving, om hun overgrote gastvrijheid en talrijke offers. O.L Vrouw van altijddurende bijstand bid voor ons. De ontwerper Alma was onderduiker bij de familie Lentjes in Zieuwent. Het kapelletje is destijds door pastoor Bergervoet ingewijd op voorwaarde dat het kerkbestuur van Zieuwent niet verantwoordelijk zou zijn voor het onderhoud en de verzorging ervan. De familie Hummelink heeft daarop die taak op zich genomen.  Bron :Willem van Aalten


 

NR 2

Fatima kapel op de grens van MariŽnvelde en Zieuwent

aan de Oude Ruurloseweg in het buurtschap "de Wopereis".
Deze kapel werd op 8 december 1949 onthuld, en de ontwerper was B. Holkenborg. De kapel is gemaakt van baksteen en heeft aan de voorzijde een nis in de vorm van een spitsboog. Het heeft en zadeldak met geglazuurde dakpannen, en twee kleine glas-in-lood ramen in de zijmuren. Rondom is een omheining gemaakt van metalen buizen tussen gemetselde kolommmen. In de nis staat een beeld van Onze Lieve Vrouw van Fatima, gekleed in lichtblauw gewaad.
De kapel werd opgericht als dank voor de bevrijding, de goede afloop van het onderduiken en het ontkomen aan de opsporing van de Duitse bezetters tijdens de tweede wereldoorlog. Op de achterzijde van de kapel zijn drie paneeltjes van cement gemaakt met daarin de namen van de oprichters en weldoeners gekrast. Op het houten paneeltje onder het beeld staat: Onze Lieve Vrouw van Fatima bid voor ons geschilderd.
Bron:Willem van Aalten  Foto's: Joop Timmermans.