Oud Gastel 2 Mariakapellen


1e kapel  aan de Stoofstraat/Lagestraat

Kunt u iets meer over deze Mariakapel vertellen dat beslist hieronder zou kunnen staan? Klik dan op Reactie/Opmerkingen, schrijf de tekst in het venster, dat verschijnt en klik op verzenden .Bij voorbaat dank. De webmaster : Joop Timmermans.   Foto's Wim Blankers.

 

2e kapel

Op de hoek van de Jagersweg en de Gastelseweg

Op de plek waar het huidige Mariakapelletje staat, komt bedrijvigheid van Borchwerf II. Daarom komt er een nieuwe kapel aan de Roosendaalsebaan. foto: Peter van Trijen/ het fotoburo

Vrijdag 7 maart 2008 - OUD GASTEL - Met het onthullen van een bord is gisteren een start gemaakt met de bouw van een nieuw Mariakapelletje aan de Roosendaalsebaan bij Oud Gastel. Het bouwwerkje komt in de plaats van de Mariakapel op de hoek van de Jagersweg en de Gastelseweg, op Borchwerf II. Dat kapelletje wordt waarschijnlijk morgen weggehaald, om plaats te maken voor bedrijvigheid. "Als het lukt, wordt het in zijn geheel opgepakt zodat het nog ergens anders geplaatst kan worden, maar ik acht die kans niet groot, omdat het beschadigd is", zegt Nico Geurts van Borchwerf II.De nieuwe kapel wordt 2,70 meter hoog en is verder één bij anderhalve meter groot. "Het wordt bij ons gebouwd op een betonnen plaat van twee meter en daarna naar Oud Gastel gebracht en geplaatst", aldus Cees van Agtmael van het samenwerkingsverband SPB. Leerling-metselaars zullen het kapelletje bouwen.

De Oud Gastelse heemkundekring en parochie zijn bij de bouw betrokken. Het ontwerp is getekend door Jan van Rijsbergen van de heemkundekring. Alle partijen overleggen nog over het Mariabeeld dat uiteindelijk in de kapel geplaatst wordt. De onthulling en inzegening zijn waarschijnlijk in de meimaand die bekend staat als de Mariamaand. Bron:frank.timmers bndestem.

18 apr 2008, 08:53 - KRUISLAND - De projectorganisatie Borchwerf II had er weinig vertrouwen in dat het Mariakapelletje een verplaatsing zou overleven. Wim van Etten dacht er anders over. Met grote voorzichtigheid heeft hij op een zaterdagochtend – met toestemming – het kapelletje op een vrachtwagen geladen en naar hem thuis in Kruisland vervoerd. Daar staat het te pronken aan de Doornbosseweg. Van Etten (43) werkt bij Heijmans wegenbouw en vertoeft al een paar jaar op het toekomstige bedrijventerrein. Het Mariakapelletje op de hoek van de Jagersweg en de Gastelseweg moest daar weg voor 'nieuwe ontwikkelingen'. Het zou een paar kilometer verplaatst worden. Daar kwamen bouwkundige twijfels over. Uiteindelijk wordt er ter compensatie een nieuw Mariakapelletje gebouwd aan de rand van het Boombos, even buiten Oud Gastel. Toen dat besluit was genomen, gooide Wim van Etten een balletje op bij zijn bazen. Of hij het kapelletje mocht proberen mee te nemen. Begin maart is dat gelukt. Alleen de zijkanten kwamen los. De muur met het dakje bleef heel. "Ze dachten dat het helemaal uit elkaar zou vallen. Gelukkig gebeurde dat niet." Bij zijn woning heeft de Kruislander een groot veld met pauwen, kippen, herten en geiten. Daar is het kapelletje geplaatst. "Hier komen veel fietsers voorbij en kinderen uit het dorp komen de beestjes eten geven." Om het nog gezelliger te maken, heeft Van Etten er een picknicktafel en vuilnisbak bijgeplaatst. De grond heeft hij met fraaie klinkers gestraat. Hij plant nog een paar coniferen om de plek van het kapelletje aan te kleden. Het originele Mariabeeld is een paar jaar geleden verloren gegaan door vandalisme. Van een plaatsgenoot kreeg Van Etten een nieuw beeld, mooi opgeschilderd. "Ik ben zelf niet zo gelovig dat ik iedere week in de kerk zit. Uit echte Mariaverering doe ik dit dus niet. Ik vind het wel prachtig dat zoiets ouds bewaard kan blijven." De Mariakapel stamt uit het begin van de Tweede Wereldoorlog en is op eerste pinksterdag in 1941 ingewijd door kapelaan Van den Elzen als Maria, koningin van de vrede. Bron:frank.timmers bndestem.

 
Vordering Nieuwbouw de stand van zaken

Dit  kapelletje wordt gebouwd als leerlingenproject in het ROC in Bergen op Zoom. Het is de bedoeling om in de maand mei tot plaatsing in Oud Gastel over te gaan. Het kapelltje gaat dan in zijn geheel op een vrachtwagen en wordt dan zo naar Oud Gastel vervoerd. Bron:J.v.d.Berg

Mariabeeld in twintig stukken door Frank Timmers frank. Bron: bndestem. Maandag 07 juli 2008 | 22:45 | Laatst bijgewerkt op: dinsdag 08 juli 2008 | 18:53 Jan van de Berg van de heemkundekring in Oud Gastel met enkele restanten van het Mariabeeldje. foto BN/DeStem  OUD GASTEL - Het Mariabeeld aan de Roosendaalsebaan in Oud Gastel is vernield. In twintig stukken is het teruggevonden door buurtbewoner Peter van Hooijdonk, die bij het kapelletje zijn hond uitliet. "Het beeld is over de sloot achter het kapelletje gegooid. Ik heb de overgebleven stukken bijeengeraapt", zegt Van Hooijdonk. Jan van de Berg van de heemkundekring doet redelijk luchtig over het voorval. Hij legt uit waarom. "We zagen dit aankomen, daarom hebben we het echte Mariabeeld onmiddelijk nadat het is gezegend, vervangen door een oud Mariabeeld van gips. Dat beeld was zelfs al beschadigd." Hans de Bruin van die organisatie: "We denken aan een aantal oplossingen. Zoals het volgieten van het beeld en vastzetten op het plankje. We kunnen er ook een plexiglas plaat voor zetten." Van de Berg van de heemkundekring loopt voor die oplossing niet warm. "Dan lijkt het net zo'n aquarium waar het beeld in staat. Misschien is het ophogen van het hek een oplossing?" De Bruin vindt het een prima idee. "Na de vakantie nemen we het op met alle betrokken partijen. Dan kiezen we samen voor een oplossing waarmee het Mariabeeld veilig in het kapelletje komt te staan." Het Mariabeeld aan de Roosendaalsebaan is gezegend op zondag 25 mei. Het kapelletje is gebouwd door leerlingen van het Markiezaat College, in opdracht van de organisatie Borchwerf II. Op het bedrijventerrein in aanleg moest een andere Mariakapelletje verdwijnen.

Jan van de Berg van de heemkundekring in Oud Gastel met enkele restanten van het Mariabeeldje. foto BN/DeStem

Home