Moergestel  2 Mariakapellen


1e Kapel  (Oisterwijkseweg)

Mariakapel op de oude grens tussen Moergestel en Oisterwijk aan de Oisterwijkseweg / Moergestelseweg. In Oisterwijk bekend als het Gessels kapelleke.
Omschrijving Kapel, een laags met een rechthoekig schip, zadeldak en topgevel. De muren zijn van witgekalkte baksteen, de daken gedekt met leien in maasdekking. 
Gevelsteen: ‘Deze kapel werd gesticht  in het jaar onzes Heeren 1939 en op 8 december toegewijd aan O.L.Vrouw’. In de kapel plaquette met namen van in de oorlog 
gesneuvelde Moergestelnaren.Bijzonderheden De kapel is gebouwd in opdracht van Caroll Schade, nadat hij een ernstig auto-ongeluk overleefd had. 
Deze woonde op ‘De Hooge Braaken’.De kapel is jarenlang onderhouden door de familie Hoosemans.Jaarlijks op 15 augustus (Maria Ten Hemelopneming)
 wordt bij de kapel in de openlucht een Heilige Mis opgedragen.De kapel heeft dikwijls last gehad van vandalisme, waarvan met name het interieur veel geleden heeft.
 Het beeld is ook niet meer het oorspronkelijke. De kapel trekt dagelijks belangstelling uit zowel Moergestel als Oisterwijk en er branden altijd kaarsjes.

2e Kapel   aan de Oirschotseweg

Mariakapel ,,Onze lieve vrouw in het veld''

Foto's Daan de Jong


Kunt u iets meer over deze Mariakapel vertellen dat beslist hieronder zou kunnen staan? Klik dan op Reactie/Opmerkingen, schrijf de tekst in het venster, dat verschijnt en klik op verzenden .Bij voorbaat dank. De webmaster : Joop Timmermans.