LICHTENVOORDE

               

Fatimakapel Jochemsbos (Jochemshof)

Deze kapel werd in het najaar van 1957 onthuld, de ontwerper was de architect P.H. van Rijn uit Amsterdam, waarschijnlijk met bijdragen van pater H.Saes.

Het is een open kapel bestaande uit twee gemetselde zijmuren en een betonnen achterwand met reliefvoorstellingen.
Aan de voorzijde ga je over een grindpad de kapel binnen na het passeren van een soort poort, die bestaat uit twee stalen balken van ongelijke hoogte waartussen een ketting is opgehangen.
Het relief in de kapel is een voorstelling van het wonder van Fatima.

De vroegere eigenaar van dit bosje, "Jochem" Herman Sterenborg, de eigenaar van de schoenenfabriek H.B.S,had hier een huis gebouwd om zijn vrije tijd door te brengen.
Op 16 november 1949 bepaalde hij in zijn testament dat de door hem aangelegde Jochemshof na zijn dood gelegateerd zou worden aan de St. Bonifatiusparochie.

Hij bepaalde dat het bos minstens 30 jaar onaangeroerd zou moeten blijven, en dat er binnen vijf jaar na zijn dood er een kapel zou komen ter ere van Onze Lieve Vrouw van Fatima.
Sterenborg overleed op 6 december 1950.

Op 21 augustus 1951 heeft de parochie het legaat aangenomen.
In 1955 werden de bouwtekeningen gemaakt, en in oktober 1957 werd de kapel ingezegend.
Ook werd er een schildering aangebracht met onder andere een rijzende zon, waar helaas zo goed als niets meer van te zien is.

Nog een aantal jaren daarna zijn in oktober processies naar de kapel gehouden waarbij de harmonie en scoutinggroepen voorop gingen.
Dertig jaar later werd het meer dan 4 hectare grote bos weer verkocht door de kerk, en momenteel is het weer in particuliere handen.

Bron : Willem van Aalten     Foto's : Joop Timmermans.