Heinkenszand-Borsele

 

Informatie:
In 1911 kreeg pastoor J.Teule, die een groot
Maria-vereerder was, het idee om de grot uit de Franse bedevaartsplaats Lourdes in het klein na te bouwen. In die tijd was de Mariaverering bepaald in zwang en de giften stroomden binnen zodat aannemer H.Fünnekotter uit Rotterdam al snel aan de slag kon.

Op 3 september 1911 werd door de initiatiefnemer de eerste steen gelegd. Hij heeft zijn werk niet kunnen afmaken, want op 28 oktober daaropvolgend werd hij overgeplaatst naar Grootebroek. Zijn opvolger, pastoor J. kook, zette het werk voort en op het feest van Maria Boodschap (25 maart 1912) werd de Lourdesgrot ingewijd door de deken van Goes, J. Boede. Honderden mensen woonden de plechtigheid bij. Er was geen plaats meer in de kerk en de mensen stonden tot ver op de kerkdreef. De deken droeg een plechtig lof op in de kerk en werd daarbij geassisteerd door 14 geestelijken uit omringende parochies. Het huidige Mariabeeld van beton is behandeld met mineraalverf en werd in 1934 geschonken door de Mariacongregatie.
Vooral in de beginfase heeft de Lourdesgrot honderden bedevaartgangers getrokken.

In 1977 was de bouwkundige toestand van de grot zo slecht, dat pastoor A. van Alphen, verbood in de buurt te komen. De 78-jarige Jan Bos heeft toen de hele grot en de aankleding opgeknapt.

Inmiddels is door vocht en vorst weer schade ontstaan en is in 1999 de grot voor f 30.000,- wederom opgeknapt. De grot is nu voorzien van een glazen toegangsdeur en verlichting.     ( Bron :G.Boxelaar.)