Geijsteren  Gemeente Meerlo-Wanssum

Onze Lieve Vrouwekapelletje aan de Sint Wilbertsweg in Geijsteren:
Kapelletje uit 1994. Toegewijd aan OLV van heimwee en verlangen. Ontwerper en maker : Harm Rutten

 


=====================================================================================================================================

 

St.Willibrorduskapel te Geijsteren  Gotische kapel en waterbron 16e eeuw

Midden in het landgoed Geijsteren, eigendom van de parochie Geijsteren, staat de zeer oude St. Willebrordkapel. Deze kapel is rond 1500 in gotische stijl gebouwd en is toegewijd aan St. Willebrordus.

Willebrordus kwam in 687 uit Ierland naar Nederland om vanuit Utrecht en Luxemburg, waar hij in 739 werd begraven, het geloof te verkondigen.

Ook Geijsteren was één van zijn rustplaatsen. De plek waar nu de kapel staat, is een oude cultusplaats waar ook recht werd gesproken. Dat veel mensen hier langs kwamen is nog steeds te zien aan de vele wegen die hier samenkomen. Naast de kapel bevindt zich een waterput. deze put is gebouwd in een poel die ook Willebrordus gebruikte om mensen te dopen. De put is ook omstreeks 1500 gebouwd.

Naast de put staat een oude grenspaal. Het is één van de dertien palen die in 1551 zouden zijn geplaatst om de grens tussen het Land van Cuyk en het Land van Kessel te markeren.

Ieder jaar in de maanden juni, juli en augustus wordt er op woensdagavonden om 19.00 uur een H. Mis opgedragen in deze kapel. En dan ziet men nog de mensen uit alle richtingen komen om St. Willebrordus te vereren. Daarnaast worden er regelmatig huwelijken in de kapel gesloten of aan kinderen het H. Doopsel toegediend.


Om deze website www.mariakapellen.nl nog completer te maken ontvangen wij gaarne meer informatie over

 deze kapel o.a. het ontstaan, de oprichter, de bouwdatum, de inwijding, de ligging, het adres, de geschiedenis,

jaartallen, enz.  gaarne met vermelding van Uw adres en telefoonnummer aan:info@mariakapellen.nl

    Bij voorbaat hartelijk dank.   De webmaster:  Joop Timmermans, Zeddam.