Enter

Mariakapel, hoek: Rondweg - Jagersweg,

 


De kapel in Enter onderscheidt zich qua vorm en materiaalgebruik van alle andere Mariakapellen in de regio. Het ontwerp is van architect Erwin Kamphuis uit Enter. Op geheel eigen wijze gaf hij uiting aan de wensen van het kleine groepje enthousiastelingen dat vier jaar geleden het initiatief nam voor de bouw.
De nieuwe kapel heeft de vorm van een gotisch kerkraam. Twee gekromde houten wanden treffen elkaar in een puntdak, dat volledig uit kleine houten plankjes is opgebouwd. Het gebouwtje oogt nu nog licht, maar dat beeld zal snel veranderen. Onder invloed van het weer en de verschillende houtsoorten die zijn gebruikt, zal de Mariakapel van Enter er in de toekomst heel anders uit gaan zien.
Voor de architect is de hoofdvorm van de kapel het symbool van gevouwen handen. Als een houten schrijn omgeeft het gebouwtje een stenen Mariabeeld dat afkomstig is uit de inmiddels gesloten Ariënsgedachteniskerk in Enschede - religieuze recycling binnen de eigen regio.
De kapel is het toppunt van duurzaamheid. Hij werd met minimale middelen gebouwd en is een aanwinst voor het landschap. Met een beetje moeite is hij zelfs vanaf de A1 te zien. Even bij de afslag Enter de blik opzij en je ziet hem in de verte: de kapel die illustreert hoe levend en modern oude tradities nog altijd kunnen zijn.
Bron https://www.tubantia.nl/maaiveld/oud-geloof-nieuwe-kapel-in-enter~ad723c08/